1 Aralık 2020 Salı

Ons Altin (Xau) Için Orta Vadeli Bir İnceleme

Bildiğiniz üzere piyasada bir enstrüman yukarı yönlü çıkış yaptığı dönemde herkesin gözdesi, ciddi satış yediği dönemde ise herkes tarafından alınmaya korkulan öcü haline geliyor.


Görece yüksek maliyetlerle gram altın long pozisyonu açmış çevremdeki bazı arkadaşlarımın  altın ile ilgili artan paniklerini sıklıkla duymaya başladım, tam da bu nedenle dün ons altın ile ilgili bir patern çıkarmaya çalıştım. 


İncelemeye geçmeden önce genel bir bakış açısıyla gram altının iki bacağı var, 1.Usd/Try 2.Ons Altın. Makro açıdan incelediğimizde, Usd/Try’de yön orta uzun vadede yukarı görünüyor, buna teorik olarak Amerika ile Türkiye’nin enflasyon farklarından kaynaklanıyor diyebiliriz. Ancak Türkiye’nin kendi dinamiklerinden dolayı yukarı yön enflasyon farkını da aşabiliyor. Kendi dinamiklerimizden kasıt, siyaset ve bununla ilişkili dış politika ve iktisadi kararlar. Ons altında da makro olarak yönün yukarı olduğunu açıkça görebiliriz, özellikle Covid19 salgını sonrası dünya merkez bankalarının anormal derecede artan bilanço büyüklükleri, hem riskten kaçma hem de enflasyondan korunma için kullanılan altın, gümüş vb.  kıymetli madenlere hem fiziki hem kaydi talebi ciddi şekilde artırıyor. Aşı çıksa bile bilanço azaltımınım ciddi zor ve yavaş  olacağını düşündüğüm için enflasyondan korunma açısından altının uzun vadede yukarı yönlü olacağını düşünüyorum.


İncelemeye gelirsek, 2018 yılı itibariyle ons altında sert düzeltme hareketlerini inceledim. (İnvesting.com Haftalık Grafik) İnceleme neticesinde dikkatimi çeken; her sert düzeltmeye dair tepe ve dip arasında %17-18 civarı bir fark var ve dibi gördükten sonra yaklaşık (dip rakam + (tepe -dip)*2) ‘ye yükselerek zirve yapmış. Yani, bu hafta olan 1760 civarlarını düşüşün dibi kabul ettiğimizde, ons altının  önümüzdeki 1-1.5 yıl içerisinde 2300-2400 Usd’lerde  zirve yapabileceğini düşünüyorum. Usd bazında %36 kar potansiyeli var, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Grafik çalışmamı aşağıda paylaşıyorum.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder